Nyheter

Laddaren var lika farlig som en handgranat!

Brandfarliga och billiga laddare

Elsäkerhet är inget att leka med. Trots det är det mängder av oseriösa företag som säljer laddare tillverkade utan att följa några säkerhetsföreskrifter eller ytterst tveksamma sådana.

Självklart är det alltid kul att göra fynd. Men till vilket pris?

Elsäkerhetsverket gjorde nyligen en undersökning av ett antal USB-laddare, alltså en sån adapter du använder för att ladda din telefon via vägguttaget.

Laddarna var främst från e-handelssidor/marknadsplatser såsom Wish, Ebay, Amazon, Fyndiq m.fl. där det ofta säljs laddare till orimligt låga priser och där du som kund privatimporterar dem in i Sverige.

– E-handeln fortsätter att öka och när det gäller just privatimport och handel med företag som inte går att identifiera eller kontakta, ökar risken för att det också finns brister hos produkterna. Vi har nu själva testat produkter inköpta genom privatimport. Resultatet är nedslående och vi kan inte vänta med att informera om detta, säger Kim Reenaas, chef för produktavdelningen vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Men vad innebär det att köpa en sån laddare där du är den som importerar den in i Sverige? Det innebär att du är den ansvarige importören som ska tillgodose att krav och riktlinjer som finns inom EU och Sverige åtföljs och uppfylls.

Konsekvensen för dig som kund kan bli katastrofal. Är det laddaren som t.ex. anses vara orsaken till en brand så kan du bli utan ersättning från din hemförsäkring.

Självklart behöver du inte köpa original-laddare från Apple, Samsung eller andra märken, men du måste vara noga med att se till att de är godkända och uppfyller kraven som bland annat CE, RoHS m.fl. ställer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *